Infiltratii cu Acid Hialuronic
  • 0

Una dintre procedurile utilizate in tratamentul simptomatic si cauzal al afectiunilor articulare este injectarea in articulatia respectiva a unor substante care induc anumite reactii locale benefice. Vom discuta in cele ce urmeaza despre acidul hialuronic.

In medicina se face distinctia in ceea ce priveste substantele utilizate intre cele cu efect simptomatic (care imbunatatesc perceptia asupra bolii a pacientului, dar nu limiteaza afectiunea in sine, de exemplu antialgicele) si cele care au efect asupra evolutiei bolii (disease modifying effect vs simptomatic effect). Acidul hialuronic induce ambele tipuri de efecte.

Acidul hialuronic este un constituent natural al lichidului sinovial, lichid care se regaseste in toate articulatiile mari care sunt captusite cu o membrana (sinoviala) . Membrana sinoviala secreta si resoarbe in permanenta acest lichid pentru a imbunatati mecanica articulatiei, pentru a hrani cartilajul articular, pentru a mentine homeostazia articulatiei, pentru a mentine cantitatea de molecule ale inflamatiei scazuta,etc. 

Prin adaosul de acid hialuronic sintetic intr-o articulatie urmarim producerea unor fenomene :

  • scaderea fortelor de frecare, absorbtia socurilor si lubrefierea articulatiei ceea ce are un efect direct asupra durerii si perceptiei articulatiei si un efect mai discret prin scaderea producerii de radicali liberi intraarticulari datorita incarcarii excesive a cartilajului articular.
  • inlocuirea lanturilor deteriorate de acid hialuronic (cu masa moleculara mica, practic fragmente ale lanturilor initiale) care ajung sa aiba efecte nocive, proinflamatorii si stimularea producerii de noi lanturi de acid hialuronic
  • inhibitia nociceptorilor intraarticulari (receptori ai durerii) (1)
  • exista studii care demonstreaza efectul pozitiv al acidului hialuronic in vindecarea unor structuri intraarticulare (de ex. meniscuri) (2)

Toate aceste efecte sunt documentate stiintific insa efectul clinic perceput de pacient este variabil din mai multe motive :

  • Artroza este severa, nu mai exista spatiu articular (radiologic) si efectele discrete descrise mai sus sunt prea slabe pentru a imbunatati situatia intraarticulara (se recomanda protezarea articulatiei sau, daca riscurile operatiei sunt prea mari, injectarea unor antiinflamatoare steroidiene care sa amelioreze durerea si inflamatia pentru o perioada de timp)
  • In articulatie exista leziuni anatomice mari (de menisc, cartilaj, corpi liberi, etc) care trebuie rezolvate in prealabil (de obicei artroscopic)
  • exista o boala de fond agresiva care este prea putin influentata de adaosul de acid hialuronic (de ex. poliartrita reumatoida)
  • injectarea nu se face corect si acidul hialuronic nu ajunge in articulatie ci in tesuturile din jur (infiltratiile trebuie efectuate de catre un medic specialist ortoped sau reumatolog )

Tinand cont de cele expuse mai sus infiltratiile cu acid hialuronic au un efect benefic pentru articulatii atunci cand se respecta indicatiile si momentul optim. Exista multiple produse pe piata medicala, unele presupun injectari multiple (3-5, spatiate la o saptamana), altele monodoza (o singura injectare). Riscurile procedurii sunt minime (durere locala, care dispare in 2-3 zile, infectie – risc foarte scazut daca se respecta regulile minime ale procedurii, alergie la una din componentele produsului – foarte rar)

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28839448/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29658360/

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *