• 0

Osteocondrita disecanta este un termen care defineste desprinderea partiala sau completa a unui fragment de cartilaj articular impreuna cu osul subcondral (situat imediat sub cartilaj).

Acest fenomen se produce prin suprasolicitarea articulatiei genunchiului, ceea ce duce la fragmentarea cartilajului de acoperire a suprafetelor articulare si necroza osului subcondral. Se considera ca etiologia este multifactoriala incluzand si factori genetici, tulburari ale procesului osificarii, tulburari vasculare locale, etc. Apare astfel un fragment osteocondral care se poate desprinde si deveni corp liber intraarticular (cea mai frecventa cauza la adolescenti). Localizarea este mai frecventa la nivelul rotulei si al femurului.

Afectiunea apare in general unilateral, mai frecvent la barbati tineri (media de varsta 18 ani) si poate avea un debut insidios, cu dureri de intensitate progresiva si pusee de hidrartroza (acumularea de lichid in genunchi) repetate. Daca leziunea este la nivelul femurului apare de obicei si un deficit de extensie completa a genunchiului. Daca fragmentul osteocondral se desprinde apare un corp liber intraarticular care poate produce blocaje.

Diagnosticul se poate stabili in urma examenului clinic completat de cel imagistic. Radiologic se poate identifica defectul osos, dar mai multe informatii se pot obtine prin examinarea RMN ( rezonanta magnetica nucleara).

Tratamentul poate fi conservator ( nechirurgical ) in cazul in care fragmentul osteocondral nu este separat sau desprins ( stadiile I si II) si consta in evitarea spriijinului pe membrul respectiv pentru 6 saptamani.

Tratamentul chirurgical presupune indepartarea fragmentelor desprinse sau libere in articulatie ( ceea ce se poate realiza artroscopic) si efectuarea de foraje in zona restanta osoasa pentru a imbunatati potentialul de vindecare, eventual utilizarea unor matrice de colagen care sa stimuleze vindecarea. In cazul unor fragmente unice mai mari de 5 mm se poate incerca reducerea si fixarea acestora cu brose sau suruburi pentru 6-8 saptamani. O alta optiune chirurgicala este mozaicoplastia care se adreseaza unor leziuni cu suprafata mai mare situate pe femur si prin care se recolteaza cilindri osteocartilaginosi din zone neportante ale genunchiului (in afara zonei de sprijin) care se schimba cu cilindri similari recoltati din zona afectata, sau se utilizeaza cilindri artificiali preformati in locul autogrefei

Postoperator nu se permite sprijinul pentru 6 saptamani. Se urmeaza un program de kinetoterapie pentru recapatarea mobilitatii si tonifierea musculaturii coapsei.

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *