• 0

Capul femural este o structura cu forma sferica (2/3 dintr-o sfera) care participa la articulatia soldului ( coxo-femurala). El se articuleaza cu o portiune din osul coxal al bazinului numita acetabul sau cotil.

Necroza aseptica (avasculara ) a capului femural este o afectiune care se produce prin intreruperea aportului de sange la nivelul acestei regiuni, ceea ce duce la moartea celulelor osoase initial la nivel subcondral (sub cartilajul care acopera suprafata articulara), pentru ca ulterior sa se produca prabusirea traveelor osoase si modificari importante de geometrie a capului femural care in stadiile finale afecteaza si acetabulul, instalandu-se astfel coxartroza, adica compromiterea ireversibila a articulatiei soldului.

Cauzele acestei afectiuni pot fi :

– traumatismele ( fracturi de col femural, de cap femural, luxatii de sold), tratate sau nu

– tratamentele cortizonice, anumite citostatice, tratamentele din transplantul de organe

– consumul exagerat de alcool,

– dislipidemiile ( tulburari ale metabolismului lipidelor),

– maladii sangvine (siclemia, drepanocitoza, tulburari de coagulare),

– boli ale soldului in copilarie ( maladia Legg-Calve-Perthes, epifizioliza femurului proximal)

– boli metabolice ( diabetul zaharat, guta)

– sindromul de decompresie in cazul celor care lucreaza la adancime

– sarcina

Frecvent (in circa 50% din cazuri), cauza necrozei capului femural ramane necunoscuta caz in care se foloseste termenul de NACF idiopatica.

Simptomatologia este initial centrata pe durere, care apare la sprijin pe membrul respectiv la nivel inghinal, cu posibila iradiere posterioara, laterala sau inferioara pana la nivelul genunchiului. Ulterior apare limitarea mobiltatii soldului, schiopatatul si alte semne ce sugereaza evolutia catre coxartroza.

Evolutia naturala a afectiunii este spre deteriorarea progresiva a articulatiei, initial cu prabusirea capului femural si ulterior cu afectarea acetabulara, adica instalarea coxartrozei secundare.

DIAGNOSTIC IMAGISTIC

Diagnosticul NACF se stabileste imagistic, in fazele initiale putand fi necesar examenul RMN (stadiu preradiologic), pentru ca o data cu avansarea bolii imaginea radiologica a soldului sa devina elocventa in sensul distrugerii capului femural cu pierderea sfericitatii acestuia si ulterior uzura acetabulului.

Imaginea radiologica patognomonica in NACF (stadiul III) este semnul “crescent”, o semiluna orizontala radiotransparenta situata imediat sub cartilaj, semn care ne arata ca prabusirea capului femural este iminenta. Odata cu aparitia acestui semn singura solutie terapeutica ramane inlocuirea articulatiei soldului (protezarea, sau artroplastia – descrisa in articolul dedicat coxartrozei.

Necroza bilaterala a capului femural - imagine RMN.

Nu exista probe biologice semnificative in NACF, cu exceptia celor care ne pot orienta in sensul etiologiei (cauzei) afectiunii (profilul lipidic, analiza diferitelor tipuri de anemii, tulburari hepatice,etc). Semnificatia acestor teste este legata de tratamentul bolii de fond, tratament care insa nu vindeca modificarile ireversibile de la nivelul capului femural.

TRATAMENT

Tratamentul NACF se efectueaza in functie de stadiul afectiunii.

Tratamentul medicamentos in faze incipiente poate include anticoagulante (pentru remedierea vascularizatiei) si bisfosfonati (utilizati in osteoporoza si care in NACF pot incetini procesul de capului femural).
In fazele incipiente (stadiile O si I, care sunt stadii preradiologice in sensul ca nu se deceleaza modificari decat prin utilizarea RMN) se poate incerca tratamentul conservator cu evitarea sprijinului pe membrul afectat pentru 6 saptamani

TRATAMENTUL CHIRURGICAL

Tratamentul chirurgical care are ca obiectiv remedierea vascularizatiei capului femural se adreseaza stadiilor incipiente ale afectiunii (I sau II) prin efectuarea de foraje decompresive (crearea unor tunele cu burghiul in capul femural) sau utilizarea grefoanelor vascularizate. Unii chirurgi injecteaza in tunelele forate aspirat medular sau PRP.
In fazele tardive (III, IV) in care necroza capului femural este constituita fara insa a fi afectat acetabulul se poate inlocui numai componenta femurala a soldului ( resurfacing, proteza bipolara).

In fazele tardive cu instalarea coxartrozei (V,VI) se recomanda artroplastia (protezarea) totala a soldului (vezi coxartroza).

Reabilitarea soldului postoperator se face prin kinetoterapie in functie de procedura efectuata. Sprijinul pe membrul operat se permite imediat in anumite tipuri de artroplastie, in timp ce dupa operatiile care au ca obiectiv revascularizarea sprijinul va fi permis dupa 4-6 saptamani.

Zona de necroza cu aplastizare capului femural.
Sold protezat - RMN
Tipuri de tratament al necrozei aseptice a capului femural in functie de stadiul afectiunii.

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *