• 0

I.   DURATA DE VIATA SAU “PERIOADA DE GARANTIE” A PROTEZEI

Una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care le primeste un medic ortoped inainte de operatia de inlocuire a soldului sau genunchiului este, intr-una dintre variante :

  • Ce perioada de garantie are proteza pe care urmeaza sa mi-o puneti?

sau

  • As vrea o proteza dintre cele mai bune, care functioneaza mai mult

sau

  • Daca organismul meu nu suporta proteza ?

Voi incerca sa raspund succint la aceste intrebari.

Implanturile care se utilizeaza in artroplastie sunt dezvoltate cu o tehnologie extrem de complexa din punct de vedere biomecanic, al rezistentei materialelor, biocompatibilitatii, etc. Niciun producator insa nu ofera garantii in ceea ce priveste durata de viata a artroplastiei, din motive pe care le voi enumera mai jos, fara pretentia de a epuiza nici pe departe subiectul.

Factorii cei mai importanti de care este responsabil esecul unei astfel de operatii sunt :

A. Factori care tin de tehnica chirurgicala – pozitionarea gresita a componentelor care poate duce la instabilitate (de exemplu luxatia protezei de sold), durere ( mai ales in protezarea genunchiului), uzura mai rapida a componentelor protezei (greu demonstrabil in cele mai multe dintre cazuri), etc.

B. Infectia – unele dintre infectii, mai ales cele precoce, pot fi tratate cu succes daca se intervine in primele saptamani dupa operatie, insa majoritatea impun extragerea protezei si inlocuirea acesteia intr-un timp ulterior. Aparitia infectiilor in artroplastie este un fenomen plurifactorial pe care il vom trata intr-un topic ulterior.

C. Uzura in timp care duce fie la decimentare (in cazul protezelor cimentate) fie la defixare (loosening) in cazul celor necimentate, sau la instabilitate. Aceasta uzura poate apare: 

  • Intre componentele protezei (cuplul de frictiune de exemplu dintre capul femural si insertul cupei protezei de sold, sau insertul de polietilena situat intre componentele tibilala si femurala a protezei de genunchi). Acesta este intr-adevar unul dintre aspectele in care este foarte importanta calitatea protezei.

Uzura care apare intre componente poate elibera in tesuturi fie particule de polietilena (boala particulelor) care declanseaza un raspuns imunitar local care afecteaza atat osul cat si mijloacele de fixare a protezei, fie particule de metal (metaloza) care induc fenomene distructive severe local si pot afecta si alte organe (fenomen mai rar, la care se ajunge cel mai frecvent prin neglijarea simptomatologiei de la debut).

Exista cupluri de frictiune cu rezistenta crescuta si eliberare extrem de scazuta de particule (ceramica-ceramica, ceramica-polietilena cross-linkata). In conditii ideale, in care niciun alt factor enumerat nu este implicat, aceste proteze au speranta cea mai mare de viata.

  • Intre proteza si stratul de ciment / intre ciment si os in cazul protezelor cimentate, intre os si proteza in cazul celor necimentate – acest fenomen este dependent de multipli alti factori cum ar fi calitatea cimentului si a tehnicii de cimentare, dar si de suprasolicitarea in timp a interfetelor respective mai ales in cazul persoanelor foarte active sau a celor cu indice mare de masa corporala.

D. Traumatismele – evident, pot duce fie la fracturarea osului in regiunea protezei (fracturi periprotetice) fie la defixarea/decimentarea protezelor

In ceea ce priveste ultima intrebare, cea legata de toleranta protezei de catre organism, fenomenul de respingere al unui implant este extrem de rar (metalele utilizate sunt foarte bine studiate din punct de vedere al biocompatibilitatii). Cel mai frecvent este vorba de o infectie, uneori cu foarte putini germeni (paucibacilara) si greu de identificat.

In concluzie ne putem astepta ca o artroplastie sa dureze tot restul vietii la persoanele varstnice (mai putin active si cu speranta de viata mai scurta). La persoanele tinere, in functie de masa corporala si de nivelul de activitate, statistic vorbind durata medie de viata a unei artroplastii este de 15-20 de ani, dar luand in considerare multiplii factori implicati. De asemenea, frecvent persoanele tinere care necesita artroplastia fie a soldului fie a genunchiului prezinta afectiuni severe care au dus la distrugerea acestor articulatii sau sechele dupa traumatisme, in ambele cazuri existand comorbiditati fie biologice fie biomecanice care pot scurta si ele speranta de viata a artroplastiei.

In ceea ce priveste artroplastia soldului si genunchiului consultati va rog si articolele Coxartroza si Gonartroza

© Doctor Andrei Anastasiu

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *