• 0

Epicondilitele sunt afectiuni inflamatorii si degenerative localizate la nivelul cotului, care implica insertiile musculaturii extensoare ( in cazul epicondilitei externe, denumita si “tennis elbow”), sau flexoare (epitrohleita, epicondilita interna sau “golfer’s elbow”) ale cotului si pumnului. Aceste grupe musculare au originile la nivelul regiunii distale a humerusului in zona cotului pe structuri osoase numite epicondili sau epitrohlee ( de unde si numele afectiunii).

Mecanismul de producere al acestor leziuni este in general suprasolicitarea mecanica prin microtraumatisme repetitive (elocvente fiind suprasolicitarile de tip sportiv care dau numele afectiunilor), mai rar traumatisme unice cu incarcare importanta a articulatiei cotului si pumnului. Astfel, se produc mici rupturi la nivelul enthesei (zona in care tendoanele se ancoreaza in os), care genereaza un proces inflamator persistent, cu degenerarea hialina a unora dintre fibre si o proliferare microvasculara. Durerea consecutiva se reproduce la flexia (in epicondilita interna) sau extensia (in epicondilita externa) pumnului pe antebrat, mai ales impotriva unei rezistente. Durerea poate fi si spontana, surda, cu acutizari la cele mai mici eforturi (ex ridicarea unei cani cu apa).

In epicondilita externa cel mai frecvent afectat muschi este scurtul extensor radial al carpului ( ECRB), urmat de extensorul comun al degetelor (EDC).

In epicondilita interna cel mai frecvent este afectat flexorul radial al carpului (FCR) si rotundul pronator (pronator teres). Deseori, afectiunea asociaza si sindromul de compresiune a nervului cubital, ceea ce poate impune eliberarea si eventual transpozitia acestui nerv.

Diagnosticul diferential se face cu :

– discopatia cervicala (radiculopatii C6-C7)

– sindrom de compresiune a nervului interosos posterior ( ramura motorie a nervului radial la nivelul antebratului)

– leziuni artrozice la nivelul cotului

Optiunile terapeutice constau in :

– repausul articulatiilor afectate, cu sau fara imobilizare, dar cu evitarea oricaror eforturi

– gheata local, antiinflamatoare topice si pe cale generala (diclofenac, coxibi, ibuprofen,etc)

– infiltratii locale cu preparate cortizonice

– fizioterapie (circa 14 sedinte)

– utilizarea de orteze pentru epicondilita (benzi elastice pozitionate la nivelul antebratului care limiteaza mobilitatea tendoanelor implicate scazand astfel tractiunea la nivelul enthesei)

– chirurgia, ca ultima solutie, care consta in excizia regiunilor degenerate de la nivelul enthesei si repararea insertiilor

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *