• 0

Bursele mai frecvent implicate in fenomene inflamatorii la nivelul genunchiului sunt cea prepatelara, infrapatelara, patelara profunda (dupa denumire, situate in raport cu rotula si tendonul rotulian) si bursa anserina care se afla in raport cu o structura numita pes anserinus ( laba de gasca) si care reprezinta insertia a trei muschi (semimembranos, semitendinos si gracilis) pe tibie.

Bursitele sunt afectiuni in general relationate cu traumatisme sau microtraumatisme, dar pot aparea si in boli precum poliartrita reumatoida, guta sau pseudoguta, precum si in infectii (in generasl stafilococice)

Simptomatologia generala a unei bursite consta in durere de intensitate medie cu semne inflamatorii locale (caldura, roseate,etc), fara afectarea importanta a articulatiei din vecinatate ( care sugereaza o artrita).

Bursita prepatelara este o conditie care afecteaza bursa situata superficial de tendonul rotulian. Ea apare in urma unui traumatism direct la nivelul regiunii anterioare a genunchiului, sau prin suprasolicitare in general in cazul activitatilor ce presupun statul sau munca in genunchi pe perioade mai lungi de timp ( housemaid’s knee- genunchiul menajerei).

Tratamentul consta in repaus, gheata si antiinflamatoare; uneori este necesara punctionarea bursei si aspirarea lichidului, eventual cu injectarea ulterioara a unui antiinflamator steroidian; in cazul in care bursita este suprainfectata este necesara interventia chirurgicala cu asanare, debridare si drenajul zonei, uneori si cu excizia integrala a bursei. In acest caz este foarte important diagnosticul diferential cu artrita septica a genunchiului ( infectia intregii articulatii), care impune un tratament diferit.

Bursita infrapatelara afecteaza o structura situata posterior (in spatele) tendonului rotulian, acolo unde acesta se insera pe tibie. Se asociaza frecvent tendinitei rotuliene si beneficiaza de acelasi tratament cu aceasta (vezi tendinita rotuliana).

Bursita anserina este o afectiune mai rara, care apare mai frecvent la femei supraponderale, in special la urcatul si coboratul scarilor, durerea fiind localizata pe partea interna a genunchiului. Tratamentul respecta aceleasi principia generale ( repaus, gheata, antiinflamatoare, eventual infiltratii).

Bursitele pot beneficia si de fizioterapie, in functie de recomandarea medicului ortoped.

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *