INFECTIILE IN ARTROPLASTIA (PROTEZAREA) SOLDULUI

 

    Orice medic ortoped se va intalni in cursul vietii sale profesionale cu un numar de cazuri de infectii survenite in urma operatiilor efectuate, acestea facand parte dintre cele mai redutabile si mai greu de gestionat complicatii.

 

    In artroplastia soldului rata infectiilor este, la nivel mondial, de 1-3%. Din pacate, nu exista inca o evaluare statistica in ceea ce priveste cazurile operate la noi in tara.

 

MITURI DESPRE PROTEZAREA SOLDULUI SI A GENUNCHIULUI

 

 

I.   DURATA DE VIATA SAU “PERIOADA DE GARANTIE” A PROTEZEI

 

 

Una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care le primeste un medic ortoped inainte de operatia de inlocuire a soldului sau genunchiului este, intr-una dintre variante :

  • Ce perioada de garantie are proteza pe care urmeaza sa mi-o puneti?

sau

  • As vrea o proteza dintre cele mai bune, care functioneaza mai mult

sau

  • Daca organismul meu nu suporta proteza ?

DISPLAZIA SOLDULUI LA ADULT

 

Prin displazia soldului , luxatia congenitala a soldului (displazia luxanta a soldului, developmental dysplasia of the hip) se intelege dezvoltarea capului femural in perioada perinatala si ulterior, intr-o pozitie vicioasa, inalta, exteriorizata, care nu permite dezvoltarea normala a articulatiei soldului. Aceasta entitate clinica  include de la subluxatii ale capului femural si dezvoltarea incompleta a acetabulului (partea din bazin cu care acesta se articuleaza) pana la luxatia congenitala pura care presupune dezvoltarea capului femural complet in afara acetabulului.

 

Consecintele acestei afectiuni la adult sunt inegalitatea de membre, mobilitatea limitata sau/si anormala a soldului, deformarea compensatorie a coloanei vertebrale, afectarea genunchiului, multiple modificari arhitecturale osoase care duc la imbalante musculare.

FRACTURA MASIVULUI TROHANTERIAN

In lucru

FRACTURILE COLULUI FEMURAL

Colul femural este acea regiune a femurului care face legatura dintre cap si diafiza (vezi figura1 ).
Fracturile colului femural survin in general la nivelul unei zone "slabe" (trigonul lui Ward) delimitat de structuri mai dense osoase, cu rol in rezistenta biomecanica a osului.

FRACTURA CAPULUI FEMURAL

In lucru

SOLDUL IN RESORT (COXA SALTANS)

Termenul de sold in resort desemneaza o miscare (snap) audibila, palpabila sau chiar vizibila la nivelul soldului produsa la alunecarea unei benzi fibroase in tensiune peste marginea superioara a marelui trohanter ( portiunea proeminenta a femurului proximal lateral) la flexia, adductia sau rotatia interna a soldului. Aceasta banda este constituita in general de marginea posterioara ingrosata a tractului iliotibial sau de marginea anterioara a fesierului mare in apropierea insertiei acestuia. Resortul poate fi ocazional, reprodus voluntar si nedureros, sau poate fi dureros si cronic.

MALADIA LEGG-CALVE-PERTHES

Afectiunea descrisa sub aceasta denumire eponima reprezinta necroza idiopatica a capului femural aparuta la copil in perioada de crestere ca si consecinta a aportului sangvin deficitar la acest nivel. Se produce deci prin lipsa oxigenului si a nutrientilor necesari o moarte celulara a osului (infarct osos) care se traduce macroscopic prin prabusirea arhitecturii semisferice a capului femural cu aplatizarea acestuia in zonele portante si cresterea anormala in alte regiuni precum si procese de remodelare nespecifice, ducand la expresia clinica care va fi detaliata mai jos.

NECROZA ASEPTICA (AVASCULARA) A CAPULUI FEMURAL

Capul femural este o structura cu forma sferica (2/3 dintr-o sfera) care participa la articulatia soldului ( coxo-femurala). El se articuleaza cu o portiune din osul coxal al bazinului numita acetabul sau cotil.

COXARTROZA

 

 

coxartroza1.1.jpg

 

Coxartroza este o afectiune degenerativa a articulatiei coxo-femurale (soldului).  Aceasta afectiune consta in distrugerea  cartilajului de acoperire de la nivelul acestei articulatii, urmata de compromiterea progresiva a tuturor componentelor  care alcatuiesc aceasta articulatie, fenomene ce se traduc  prin aparitia semnelor clinice si imagistice descrise mai jos.

Contact

Dr. Andrei Anastasiu

0723.615.045

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Site dedicat pacientilor cu afectiuni ortopedice

Informatiile medicale existente in articolele publicate pe acest site au caracter informativ si nu trebuie utilizate in vederea tratamentului fara avizul medicului ortoped.

Recent posts