RUPTURA LIGAMENTULUI INCRUCISAT ANTERIOR

Ligamentele sunt structuri fibroase care unesc doua structuri osoase avand rolul de a stabiliza o articulatie opunandu-se unor anumite tipuri de miscari.

Ligamentele incrucisate au un rol esential in biomecanica genunchiului, fiind situate in centrul acestei articulatii. Ambele unesc tibia de femur, iar denumirea lor provine de la faptul ca se incruciseaza intre ele, unul fiind antero-extern si celalalt postero-intern. Rolul lor consta in limitarea miscarii de alunecare a tibiei fata de femur in plan antero-posterior, astfel ca atunci cand unul sau ambele ligamente incrucisate sunt rupte, apare senzatia de instabilitate sub forma "scaparii in fata sau in spate" a genunchiului (miscare descrisa ca "sertar" anterior sau posterior). De asemenea, LIA ( ligamentul incrucisat anterior) se opune rotatiei interne a tibiei fata de femur). 

GENUNCHI1GENUNCHI 2 LIA

LEZIUNILE DE MENISC

Meniscurile sunt doua structuri fibrocartilaginoase (medial si lateral) semilunare ca forma si triunghiulare pe sectiune care sunt situate in interiorul genunchiului, intre tibie si femur. Ele au rolul de a amortiza socurile si de a mari suprafata de contact dintre platourile tibiei (plane) si condilii femurali (cilindrici). Meniscurile sunt vascularizate (primesc sange) doar in treimea lor periferica (unde au contact cu capsula articulara),numita si zona rosie, restul, zona de tranzitie si zona alba hranindu-se direct din lichidul articular (mai precar) si avand un potential scazut de vindecare spontana. 

CHISTUL POPLITEU (BAKER)

chist bakerlez menisc

CE ESTE CHISTUL BAKER

 

Chistul popliteu (chistul Baker) reprezinta acumularea de lichid sinovial (articular) intr-un spatiu situat in regiunea posterioara a genunchiului, spatiu denumit bursa si delimitat de extremitatile a doi muschi (semimembranos si gastrocnemian medial). 

Contact

Dr. Andrei Anastasiu

0723.615.045

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Site dedicat pacientilor cu afectiuni ortopedice

Informatiile medicale existente in articolele publicate pe acest site au caracter informativ si nu trebuie utilizate in vederea tratamentului fara avizul medicului ortoped.

Recent posts