SINDROMUL DE REPERFUZIE (CRUSH INJURY)

Sindromul de reperfuzie apare in contextul strivirii musculare, asociata sau nu cu fracturi, arsuri, sau alte tipuri de traumatisme.

Definitie : Sindrom caracterizat prin soc hipovolemic cu hiperpotasemie, acidoza metabolica si insuficienta renala acuta care este generat de rabdomioliza (distrugerea celulelor musculare) traumatica secundara cresterii prelungite a presiunii intracompartimentale cu dezintegrarea tesutului muscular si descarcarea consecutiva in circulatie a mioglobinei, potasiului si fosforului, precum si a altor produsi ai necrozei tisulare.

SINDROMUL DE COMPARTIMENT

Definitie : Sindromul de compartiment reprezinta cresterea presiunii hidrostatice intr-un spatiu inchis osteofascial de la nivelul membrelor si toate consecintele nefavorabile asupra microcirculatiei locale cu disfunctie mioneurala si ulterior necroza tisulara la acest nivel, fenomene direct proportionale cu durata si magnitudinea fenomenelor. Cu alte cuvinte, presiunea datorata leziunilor in dezvoltare provocate de traumatismul initial creste intr-un spatiu inchis pana la punctul la care viabilitatea tesuturilor este compromisa.

TUMORI OSOASE MALIGNE - GENERALITATI

O tumora este o masa de tesut ce se formeaza prin diviziuni celulare incontrolabile care duc la inlocuirea tesutului normal cu tesut tumoral (de proasta calitate).

Contact

Dr. Andrei Anastasiu

0723.615.045

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Site dedicat pacientilor cu afectiuni ortopedice

Informatiile medicale existente in articolele publicate pe acest site au caracter informativ si nu trebuie utilizate in vederea tratamentului fara avizul medicului ortoped.

Recent posts